Om mensen te helpen hun eigen hond op te voeden tot een (psychosociale) hulphond is het belangrijk om hier een geschikte hond voor uit te kiezen. Een goede kennis hebben van rassen en gedragskenmerken herkennen is hierbij van belang. Vaak help je cliënten bij het uitzoeken van een pup en ga je bijvoorbeeld mee naar het nest. Maar het gebeurd ook vaak dat er al een hond in huis is, die men op wil voeden tot eigen hulphond. Dan is het belangrijk om vooraf zo goed mogelijk in te kunnen schatten of de hond geschikt is om hem of haar op te kunnen leiden tot een hulphond.
Een geschikte hond uitkiezen
Om te bepalen of een hond geschikt is om hulphond te worden, wordt er o.a. gekeken naar de gedragskenmerken van de hond en of ze vriendelijk, stabiel en gezond zijn, of ze een werklust hebben en een goed herstelvermogen. Ook is het fijn als ze een probleemoplossend vermogen hebben, maar dit is iets waar je op kunt trainen. Er wordt echter niet alleen naar de hond gekeken, ook is de omgeving van de hond van belang en of er een vangnet voor de hond is, voor als de eigenaar bijvoorbeeld niet naar buiten durft of (tijdelijk) niet voor de hond kan zorgen. Met al deze factoren moet je rekening houden, voordat je een cliënt gaat begeleiden.
Bij het opleiden en uitkiezen van een potentiële hulphond, wordt er over het algemeen niet gekozen voor kuddebewakers, hoog risicohonden en terriërs. Ook vallen ook de zogenaamde ‘rescuehonden’ uit het buitenland veelal af, omdat deze buitenlandse honden vaak een ‘rugzakje’ hebben en wat angstig zijn en hierdoor wat minder stabiel zijn. Natuurlijk kunnen honden tijdens de opleiding ook angstgedrag gaan vertonen en daardoor minder stabiel worden. Daarom is het belangrijk om als hulphondeninstructeur stresssignalen bij de hond snel te herkennen en daar samen met de eigenaar gelijk mee aan de slag te gaan.
In de opleiding zijn we vandaag voornamelijk bezig geweest met gedragskenmerken, stresssignalen en angst bij honden en hoe je dit kunt verhelpen en (beter nog) kunt voorkomen. We hebben het gehad over een goede socialisatie en habituatie (gewenning) van pups en wat wel en niet belangrijk is voor de opleiding van toekomstige hulphonden.
En naar mate de opleiding vordert, vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Al met al was het weer een hele leerzame dag bordenvol informatie!
Vind je het leuk om deze blog te volgen? Volg me dan op Facebook.